Snídani na Štědrý den si řada z nás neumí představit bez vánočky.
Ingredience
Kvásek
1,5 dcl mléka
2 lžíce třtinového cukru
30 g droždí
Těsto
1 hrnek bílé špaldové mouky
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 žloutek
špetku soli
1 vanilkový cukr
2 lžíce třtinového cukru
125 g změklého másla
bio citrónovou kůru
půl hrnku rozinek
1 vejce na potření
hrst mandlí na posypání
Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a necháme vzejít kvásek. Smícháme ho s ostatníma surovinama a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. To přikryjeme utěrkou a uložíme ho do tepla. Necháme ho hodinu kynout. Těsto po vykynutí rozdělíme na devětb dílků a vyválíme dlouhé prameny. Nejdřív vezmeme čtyry z nich - zapleteme, na ně položíme cop zapletený klasicky ze tří pramenů a navrch ze dvou. Vánočka se ještě musí spojit špejlí, abyste měli jistotu, že při pečení nespadne. Než ji dáme péct, ještě ji potřeme našlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Pečeme v troubě rozpálené na 210 °C deset minut, na dalších 25 minut stáhneme teplotu na 150 °C a posledních 30 minut pečeme při 110 °C.
Dobrou chuť!