Polévky jsou vhodné jídlo nejen v zimním čase.
Ingredience
80 g červené pšenice
2 lžíce extra olivového panenského oleje
2,5 litru vody
1 větší nasekaná cibule
1 šálek na plátky nakrájených žampiónů
1 zelená paprika a 1 červená paprika nakrájená na kostky
1 větší mrkev nakrájená na plátky
1 malá červená řepa nakrájená na kostičky
1 menší celer nakrájený na kostičky
3 stroužky drceného česneku
1/4 lžičky drceného pepře
1 lžička tymiánu
1/2 lžičky kmínu, sůl dle chuti
1 konzerva sekaných rajčat
80 g červené čočky
2 kostky zeleninového bujónu, čerstvé bylinky na dochucení.
Postup
Ve větším hrnci nejprve osmahněte na menším množství oleje červenou pšenici (získá pak oříškovou chuť). K ní přidejte cibuli, houby, papriku, mrkev, celer, řepu a duste asi 6 minut. Do hrnce "hoďte" i česnek, tymián, kmín, pepř a nechte několik minut koření provonět. Zalijte vodou a přidejte rajčata, červenou čočku, zeleninový bujón - vše pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou (40 - 50 minut). Podávejte posypanou strouhaným parmezánem a bylinkami.
Dobrou chuť!