Utrhněte si dary přírody a připravte chutné a posilující sirupy.
Zatímco ještě před pár desítkami let bylo naprosto běžné vyběhnout na jaře na stráně, louky nebo za dům a přinést domu byliny na sušení, sirupy, masti či tinktury, v současné době spoléháme, že tyto dary získáme jinde. Mnoho sirupů si však můžeme vyrobit doma sami. Vězte, že sbírání bylin, pobyt venku a vzájemná blízkost může rodině prospět mnohem víc než společné koukání na film nebo nucená procházka. Dítě se naučí (po)znát bylinu, kterou zpravidla doteď považoval za plevel či „tu kytku na poli/v lese“ poznat a při troše štěstí si vzpomene, k čemu ji tradiční bylinkáři používali. A co víc. Místo chemicky hustě dochucených šťáv budete mít doma něco, co je výrazně chutnější a obsahuje více účinných látek.
Recept na sirup za tepla
Nejjednodušší způsob, jak byliny a dary přírody zpracovat, je vyrobit si sirup za tepla. Existuje zpravidla ještě varianta za studena, ale ta vyžaduje více času, více cukru a opravdu hygienické zpracování. Toto je základní postup pro sirup za tepla, který variujete podle množství příslušné byliny.
- Natrhanou část byliny nechte chvilku odpočívat a dejte šanci broukům opustit území. Pak bylinu propláchněte, abyste ji zbavili zbytku brouků a některých i pylu. U jemnějších si dejte pozor, abyste je nepoškodili.
- Zalijte bylinu tak, aby byla ponořená (obvykle cca 1 litr vody)
- Přiveďte vše k varu a ztlumte. Povařte cca 10–15 minut, vypněte a nechte zchladnout a macerovat minimálně 12 hodin, maximálně 24 hodin. Pak už se uvolňují i látky, které nejsou pro tělo až tak prospěšné. Nejlepším místem je chladný sklep, nevhodné je místo na slunci. V lednici se maceruje déle, při pokojové teplotě rychleji. Někdo přidává citron už v této fázi, obvykle však nakrájený ne ve formě šťávy.
- Druhý den přeceďte přes plátýnko, případně husté sítko do čistého hrnce.
- Přisypte cukr dle volby (obvykle na 1 litr vody 0,75 kg cukru)
- Přilijte šťávu z 1 většího citronu, lze přisypat i lžička kyseliny citronové.
- Pomalu vařte (3–4 hodiny), až se vyvaří voda a zůstane sirupová konzistence.
- Vlijte sirup do připravených umytých, uzavíratelných sklenic, které následně otočíte dnem vzhůru.
Některé propracovanější recepty ještě operují s dalšími ingrediencemi: pomeranč, skořice, kardamon, kombinace s dalšími bylinami… V tomto případě je vhodné si ověřit jejich vzájemné působení.
Kdy sbíráme byliny
Je dobré si připomenout, že sběr bylin není drancování přírody. Sbírejte tedy vždy tolik, kolik upotřebíte. Zpočátku je vhodné určit si „odměrku“. Nejlepší je plecháček, podobě jako u borůvek. Například běžný plecháček je cca 50 g pampelišky a na litr sirupu jich budete potřebovat 5–6 vrchovatých. Sbíráme šetrně, abychom nepoškodili bylinu nebo okolí. Byliny se sbírají za sucha, ideálně slunečného počasí. Nikdy vlhké nebo v dešti. Zjistěte si předem, která část byliny se sbírá kdy. Například některé byliny se sbírají jen před prvním květem. Pokud sbíráte ve městě, vybírejte místa, která nejsou přímo u silnic nebo u staveb. Na vesnicích si dejte pozor u polí, kde mohou být byliny zasaženy hnojením a chemickými postřiky.
Užití sirupu
Při potížích se jako podpora používá obvykle 3× denně lžička. Jako prevence lze přimíchat lžička sirupu do jídla – skvěle chutná zejména v obilných kaších k snídani, nebo místo čaje či šťávy.
Sirup z pampelišek/Med z pampelišek
Sirup z pampelišek se někdy označuje jako med, protože bývá hustější, přibližně jako čerstvý tekutý včelí med. Na sirup potřebujeme cca 300 květů (5–6 plných hrnečků).
- Pomáhá s jarní i běžnou únavou (podporuje činnost jater)
- Čistí organismus (podporuje vylučování a správné složení střevní mikrobioty)
- Podporuje pocení
Sirup z hluchavky bílé či nachové
Hluchavka nachová má velmi podobné účinky jako hluchavka bílá. Sběr této byliny je trošku časově náročný, ale rozhodně se vyplatí. Sbírá se květ. Některé z účinných látek obsahuje také list, ale ne tolik jako květ. Pro půl litru sirupu potřebujete 60–70 g květů. V praxi je to cca 2 opravdu plné hrnky.
- Záněty dýchacích cest
- Žaludeční a střevní potíže (stabilizace stolice, tlumí křeče)
- Protizánětlivé působení
- Při bolestech v krku
- Nervové působení, zmírňuje dopady stresu a nervozity
- Menstruační krvácení – úprava krvácivosti či zmírnění premenstruačního syndromu
Sirup z violek
Drobné kvítky fialky vonné nejen krásně vypadá a voní, ale také má řadu skvělých vlastností. Pro cca půl litru sirupu potřebuje 3 hrsti kvetoucí nati.
- Zlepšuje vylučování hlenů a odkašlávání
- Močopudná – detoxikace
- Antivirové i antibakteriální účinky (při chřipkách, angínách, ale i aftech – lze i kloktat)
- Obsahuje sloučeninu kyseliny salicylové (hlavní složka acylpyrinu), která ředí krev
Sirup ze sedmikrásky
Sedmikrásku můžete zobat i během dne. Jednoduše utrhnete 7–10 kvítků, které sníte anebo jimi ozdobíte třeba žitný chléb. Pro sirup potřebujete 2 plnější hrnky květů.
- Při horečkách
- Při zahlenění, nachlazení a suchém kašli
- Součást jarní detoxikace (podporuje játra)
- Při poruchách trávení, vč. zácpy
- Problémy s ledvinami
- Při bolestech hlavy a migrénách