Výživa dětí je jedním z nejvýznamnějších faktorů ohledně vyvíjejícího se dětského organismu.
Jistě si pamatujete na ty "dobroty" ze školní jídelny vašeho dětství. Univerzální hnědá omáčka, maso podivné struktury a rozvařená příloha. Přitom výživa, zejména u dětí v růstu je tolik důležitá. Dobrá zpráva je, že v dnešní době se kvalita stravy v jídelnách výrazně zlepšila. Pokud vám záleží na tom, co děti ve škole jedí, podívejte se na jídelníček.
Kompromis
Oběd, který dostane dítě ve školní jídelně, je výsledkem jednoho velkého kompromisu. Svůj názor na jídlo má vedoucí školní jídelny, který jídelníček sestavuje, jinak si jídlo představuje stát, který ho finančně dotuje, případně ředitel školy soukromé, jiné požadavky mají rodiče, jiné děti.
Školní jídelny jsou stále zvyklé na tradiční česká jídla, dost často již bývají i volby ze dvou jídel, z nichž jedno je bezmasé. V jídelnách přibývá dětských strávníků, kteří mají dietní omezení, např. diabetes, celiakii apod. Na přípravu těchto druhů jídel není podle legislativy právní nárok, záleží čistě na možnostech a pochopení kuchařek, zvýšené finanční náklady musí hradit strávník, tedy rodiče. Ti by měli být samozřejmě informováni, že příprava těchto jídel vyžaduje odborné znalosti a proškolenou pracovní sílu, ale že to jde! Vždyť přece každý rodič chce pro své dítě to nejlepší, to, co dítěti samotnému vyhovuje. Nevybírejte tedy školy jen podle kvality pedagogů, ale také podle školních jídelen.
Níže ukázka jídelníčku z pražské školy, kde už to dělají jinak :)
Ukázka jídelníčku
Pondělí
Polévka z čekanky a kořenové zeleniny
Ingredience: čekanka, cibule, řepkový olej, koření paprika, mrkev, celer, petržel, brambory, česnek, majoránka, mořská sůl, ovesná mouka, tamari
Hlavní jídlo
Krůtí sekaná s ovesnými vločkami, šťouchané brambory s jarní cibulkou, nakládaná okurka
Ingredience: krůtí maso, ovesné vločky, mléko, mořská sůl, dýně, mrkev, vejce, česnek, jarní cibulka, majoránka, vývar z kuřete z ekofarmy, cibule, řepkový olej, ječná mouka, brambory, blanšírovaná jarní cibulka, nakládaná okurka
Úterý
Polévka; hovězí vývar se zeleninou a nudlemi
Ingredience: hovězí vývar, celer, mrkev, petržel, hrášek, cibule, česnek, nudle, mořská sůl
Vegetariánské hlavní jídlo
Těstoviny s pestem z restovaných paprik, rajčátek a lilku, sypané sýrem
Ingredience: cibule, olej olivový, paprika trikolora, rajčata, lilek, mořská sůl, česnek, těstoviny, kravský sýr, mleté lněné semínko
Středa
Polévka z fazolek azuki a dýně
Ingredience: fazole azuki, cibule, olej řepkový, dýně hokaido, koření paprika, majoránka, česnek, mořská sůl, ovesná mouka, zeleninový bujón
Hlavní jídlo
Pečené králičí maso na česneku a tymiánu, knedlíčky z odpalovaného těsta se zeleninou
Ingredience: králičí maso, vývar z kuřete z ekofarmy, cibule, česnek, řepkový olej, hořčice, tymián, ječná mouka, mořská sůl, krupice, mléko, máslo, mořská sůl, míchaná zelenina, žloutky, vejce, muškátový květ
Čtvrtek
Polévka zeleninová se špenátovým kapáním
Ingredience: řepkový olej, petržel, mořská sůl, pórek, mrkev, kukuřice, celer, nové koření, bobkový list, ovesná mouka, vejce, špenát
Hlavní jídlo
Lívanečky z tuňáka se zeleninou, vařené brambory, tzatziki
Ingredience: Tuňák, citronová šťáva, míchaná zelenina, ječná mouka, kypřící prášek, vejce, mléko, sýr, strouhanka, řepkový olej, brambory, salátová okurka, měkký tvaroh, olivový olej, česnek, mořská sůl, pažitka
Pátek
Polévka; kuřecí vývar s celozrnnými těstovinami
Ingredience: Vývar z kuřete z ekofarmy, cibule, česnek, mrkev, celer, petržel, petrželová nať, divoké koření, mořská sůl, celozrnné těstoviny
Hlavní jídlo
Dušené hovězí maso s koriandrem, dušená rýže
Ingredience: Hovězí maso, vývar z kostí, koriandr, cibule, řepkový olej, citronová kůra, citronová šťáva, mořská sůl, rajčatový protlak, ječná mouka, mléko, rýže
Dobrou chuť, děti :-)