Badyán patří mezi nejhezčí koření. Ovšem zároveň patří mezi léčivky, zklidňuje například žaludek.
Původ
Badyán, nebo také voňavá hvězdička, jak se mu přezdívá, je označován za jedno z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření světa. Původem pochází z Číny a Vietnamu, kde se od nepaměti používal nejen jako koření ale i jako léčivá rostlina. Do Evropy se dostal poměrně pozdě, až v 16. století. Zprvu příliš nezaujal, neboť jeho vůně i chuť byla velmi podobná běžně dostupnému anýzu.
Stále zelený strom
Badyán roste na badyáníku, stále zeleném stromu a dorůstá výšky zhruba osmi metrů. Strom plodí až po šesti letech, ale potom může dávat plody i několik desítek let. Plody dozrávají do tvaru hvězdy s osmi cípy a sbírají se před dozráním. Poté se suší na slunci tak dlouho, dokud nezískají onu známou červenohnědou barvu a neztvrdnou.
Hvězdičky nejen na ozdobu
Badyán přichází na trh jak mletý, tak celý. Badyánové „hvězdičky“ jsou svou vůní a tvarem přímo předurčeny k vánoční výzdobě. Krásně vypadají na větvičce jehličnanu, nápaditou a voňavou ozdobou domácností můžou být i spolu s tyčinkami skořice.
Využití v kuchyni
V kuchyni se badyán používá rozlámaný, umletý, případně rozdrcený v hmoždíři. Hodí se na pečené kuře, na dušenou rybu nebo na ústřice. Dobře se uplatňuje i při výrobě likérů, osobitou chuť dodává také žvýkačkám a cukrovinkám. Jako koření se používá v podobě prášku především ke kořenění moučníků a sladkých jídel. Je součástí perníkového koření, sušenek, přidává se také do švestkových povidel. Badyán lze využít i k aromatizaci čajů. Hvězdičky badyánu by neměly chybět ani v hruškovém kompotu.
Rada našich babiček
Badyán je velmi aromatický, takže při vaření pro čtyři osoby by se neměl použít víc než jeden cíp z celé hvězdičky.
Badyán pro naši lásku i zdraví
Podle tradičního lidového léčitelství čaj z badyánu příznivě působí při kolice a revmatizmu, rovněž se užívá jako "digestiv" tedy na zklidnění žaludku po jídle. Badyán se může přidávat i do ústních vod.
A když dáte hvězdičku badyánu vedle vánočního talířku, znamená to lásku až za hrob. Takže si dobře rozmyslete, komu ji za těch pár týdnů dáte k talíři – protože pak už se ho nikdy nezbavíte. :)
redakčně zpracováno, použitý zdroj: Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print 1990
foto: samphotostock.cz