Koriandr je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Zmínku o něm nalezneme už v Bibli.
Semena koriandru byla nalezena dokonce ve vykopávkách ve starém Egyptě, neboť se dávaly faraonům na cestu na onen svět. My si o jeho využití povíme i v souvislosti se světem současným.
Přes moře až k nám
Koriandr pochází z východního Středomoří a západní Asie. Do Střední a Jižní Ameriky, zejména do Mexika a Peru, přinesli tuto bylinu španělští mořeplavci. Brzy se rozšířil také po celé Evropě a nepostradatelným se stal i u nás. V našich podmínkách se dá i vypěstovat.
Koriandr lze vypěstovat i zakoupit
Koriandr je jednoletá bylinka, dorůstající do výše 20-60 cm. Pro čerstvé lístky lze koriandr snadno pěstovat i v nádobě na okenním parapetu. Koriandr miluje slunce, potřebuje vzdušné stanoviště, dostatek světla a vláhy.
V obchodech s kořením lze běžně zakoupit kulatá koriandrová semínka. Množí se snadno, klíčení se urychlí 2-3 denním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který semínka posiluje a chrání proti plísním.
Semena sklízíme stejně jako například semena kopru. Před použitím je ideální je nechat ještě několik týdnů až měsíců dosušovat, neboť dozráváním se zvyšuje jejich kvalita. Z koriandru se dají využít všechny části: jak zralá sušená semena, tak sušené kořeny nebo listy, které jsou nejlepší čerstvé.
Lístky neobvyklé vůně a chuti
Koriandr má dva typy listů. Niťovitě dělené, které jsou velmi voňavé a pikantní, a okrouhlé, plnější lístky, které mají zemitou, petrželovou příchuť.
Čerstvé listy jsou vynikající do orientálních pokrmů z masa, především dušených, dále také do polévek nebo restované zeleniny. Přidávají se až na konci tepelné úpravy, aby je vysoká teplota neznehodnotila. Lístky koriandru můžeme zpestřit také sendviče, jednohubky, zeleninové nebo ovocné saláty. Koriandr je vhodný také při nakládání hub, červené řepy a zelí.
Semínka do dezertů i pro svěží dech
Semena koriandru jsou silně aromatická a na rozdíl od listů nasládlá. Podrcená či celá tvoří součást kari koření, přidávají se také do slaných omáček, sladkých jídel a dezertů, do pečiva jako jsou různé sušenky, a také do domácího chleba.
Mají i léčivé účinky. Působí proti plynatosti a odstraňují křeče v břichu. Jsou velmi účinná při poruchách trávení, kdy se doporučuje užívat nálev ze lžičky podrcených semen. Žvýkání samotných semen také příjemně osvěží a provoní dech.
Citrónovo-jablečná šťáva s koriandrem
2 lžíce čerstvých koriandrových lístků rozmixujeme v půl litru jablečného džusu a šťávou z jednoho citrónu.
Podáváme chlazené, ozdobené plátkem citrónu a čerstvým koriandrem.
Tak kdoví, jestli tento nápoj znali i faraonové :)
redakčně zpracováno, použitý zdroj: ceskebylinky.cz
foto: samphotostock.cz