S dětmi je svět barevnější
Být venku podporuje psychiku

Červen je měsícem, který vydává své první plody a láká k pobytu venku. Proč ho poslechnout?

Jít na vzduch, říká se. A podobně jako řada jiných lidových mouder, nese i toto hlubokou pravdu. Pobyt venku odlehčuje psychice, zlepšuje fyzickou kondici a vyvolává pocity sounáležitosti. A to jsou jen některé z benefitů. Spolu s pobytem venku se otevírá také téma slunečního záření. Slunce je pro náš organismus, ale i život na samotné planetě nezbytné. Je škoda, že se na antické rčení: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař,“ v současné společnosti zapomíná.

Venku? Prostor nad hlavou

Ačkoli může dítě doma cítit bezpečí a teplou náruč, dříve nebo později se „vzduch“ v domácnosti začne zahušťovat. Myšlenky, emoce, pachy, zvuky, elektronické signály zde víří a útočí na tělo i psychiku dítěte i dospělých. Samozřejmě první pomocí je místnost očistit způsobem, který je vám blízký (byt doslova provětrat/vytvořit průvan, použít octovou vodu, vykuřovadla, bubínky, chřestidla...). Na druhou stranu je dobré své dítě pravidelně „venčit“, nechat ho zhluboka se nadechnout a zároveň nechat ulétnout vše, co pro něj není vyživující. A vzpomeňte si, i to nejmenší dítě v hlubokém kočárku lépe spí venku než zavřené v místnosti. Co jsou jasné benefity pobytu venku s dětmi?

  • Imunita je venku ráda. Zjednodušeně řečeno imunitu vybudí „nepohodlí“. Pokud má prostor natrénovat, pak se nemusíte bát, že zleniví a selže v nejméně vhodnou chvíli. Pobyt venku tedy umožňuje tělu setkat se zcela přirozeně z řadou toxinů, které následně zařazuje do své databáze.
  • Pohyb. Nezbytná součást našeho zdraví je pohyb, zapojuje nejen svaly, ale trénuje i plíce, srdce, trávení. Pohyb je také nutnou prevencí obezity a nadváhy, která se u dětí bohužel utrhla ze řetězu.
  • Vzájemnost. V přírodě více než kde jinde je vidět důležitost spolupráce, ale také to, že vše rozkvétá, zraje a umírá. Setkat se s tímto principem může dítě psychicky velmi zklidnit a umožnit mu mnohé pochopit. 

    eric ward wejhq4j uno unsplash 1

  • Psychická vzpruha. Dítě, stejně jako dospělí potřebuje vypnout. A právě tato informační očista je možná v přírodě. Kdykoli. Tím, že umožníte mysli dítěte vydechnout, je následně schopno své povinnosti zvládat snadněji. Ideálem je vypnout i mobilní telefon.

Speciální odrůdou je pobyt venku ve tmě. Příslib tajemna, dobrodružství a odvahy je voňavou esencí nejen pro chlapce, ale i dívky.

Vliv slunce na náš organismus

O pozitivním vlivu slunce hovořily již staré národy. Ostatně řada z nich Slunce považovala za božstvo a své kulty na něm postavila. V současné době je slunce i sluneční záření předmětem řady vědeckých i medicínských studií. A stejně jako se vším v našem životě, i slunce umí být blahodárné nebo naopak způsobovat nesnáze.

  • Podporuje svalovou výkonnost, proto jsou děti na slunci doslova „jako na baterky“.
  • Světlo snižuje dopady stresu, dodává naději a schopnost nalézt nové cesty. Temné myšlenky či strachy se mohou alespoň na chvíli rozplynout.
  • pozitivní vliv na tvorbu protilátek, čímž posiluje imunitní systém. A to se hodí v jakémkoli věku.
  • Zlepšuje kvalitu spánku a též minimalizuje problémy s nespavostí.
  • Dodává tělu vitamin D, resp. sluneční paprsky při kontaktu s pokožkou vyvolají chemickou reakci, při které se vitamin D vytvoří. Variantou může být také přípravek Vitatone, přírodní sirup s vysokým obsahem vitamínů, které jsou podpořeny také informační složkou, jež zvyšuje jejich vstřebatelnost.

Tím samozřejmě vliv slunce nekončí, dospělí jistě potěší pozitivní vliv slunce na kardiovaskulární systém, stabilizace krevního cukru i preventivní působení proti osteoporóze.

Opravdu slunce škodí?

xavier mouton photographie kopfvanrrpk unsplashMezi nejčastější problémy, ke kterým slunce může přispět je úžeh či úpal, rychlejší stárnutí pokožky, přecitlivost pokožky v okolí očí, vyrážky. Strašákem posledních let jsou pak onkologické problémy (rakovina kůže není jen jedna). Za tyto obtíže paradoxně nemůže „samo“ slunce. Obvykle je za nimi řada různých, vzájemně propojených faktorů, které ve finále demonstrují problém.

  • Nedostatečný pitný režim. Sladká limonáda není pitím, které zavlaží náš organismus, natož ten dětský. Dehydratace, bolest hlavy či zvracení jsou pak připraveni na svou příležitost.
  • Nezvyk být na slunci delší dobu. Zatímco ještě generace lidí narozených v 70. a 80. letech byla zvyklá své „dětské“ odpoledne strávit víceméně venku, tento trend pomalu mizí. Děti jsou celé dny zavřené v různých institucích, a nakonec ještě na řadě „vnitřních“ kroužcích. Není se čemu divit, že pak tělo při kontaktu se sluncem jednoduše neví, co s tím.
  • Vyrážka jako zrcadlo psychiky. Pokud si přizveme na pomoc psychosomatiku, nabídne nám myšlenku, že výskyt vyrážek, ekzémů či alergických reakcí je informace o psychické nestabilitě. Důvodem může být duševní přepětí (např. nástup do školy, změna prostředí, příchod sourozence…), ale také neschopnost vyjádřit emoce (obvykle ještě přibude svědění, ložiska na loketních či podkoleních jamkách, ale též na krku či v obličeji). Pokožku lze také chápat jako určitou hranici, která odděluje nás od okolí.
  • Za vším hledej toxin. Další z faktorů, které přispívají k bouřlivé reakci na slunce je také stav našeho organismu. Ať chceme nebo ne, každý den se setkáváme s řadou toxinů (prach, mikroorganismy, mikročástice, emoční stavy…), které s naším tělem i psychikou určitým způsobem pracují. A to i s tím dětským. Podporou může být přípravek Bambi Cutis, který je zaměřený na detoxikaci kůže (a všech orgánů, které dle pentagramu s kůží souvisí).
Zaslat dotaz do poradny